Campagne ‘Ik ben aan de bal’ van start

IN KADER SOCIALE WERKVOORZIENING. Net als ieder ander moeten ook mensen in de Sociale Werkvoorziening langer doorwerken tot hun AOW. Hoe houd je deze groep duurzaam inzetbaar? De gemeente Enschede start hiervoor de campagne ‘Ik ben aan de bal’ om samen te kijken wat je zelf kunt doen om lang, gezond en vooral ook met plezier door te werken.

De campagne werd donderdag afgetrapt met wethouder Arjan Kampman, DCW-manager Femke Koster en Henny Ardesch, oud-doelman  van FC Twente. De hele dag door waren erbij DCW activiteiten voor de medewerkers. Ze werden verzorgd door onder andere Circus Tijdgeest, Vital Focus, Menzis, de GGD en Scoren in de Wijk. Een middagpauzeconcert van Thomas Berge maakte de dag extra feestelijk. De campagne is het begin van een jaar, waarin betrokken partijen  veel bezig gaan met gezondheid, ontwikkeling en werkplezier.

De campagne
Gemiddeld ligt het ziekteverzuimcijfer in de branche op bijna veertien procent. In Enschede zelfs nog hoger. De doelgroep vergrijst sterk, de gemiddelde leeftijd is 55 jaar, beperkingen nemen met de leeftijd toe en de arbeidsmarkt ontwikkelt zich niet in het voordeel van lager geschoolden. Kortom, er ligt een grote uitdaging waar het gaat om duurzame inzetbaarheid.

In Enschede is daarom een DI-beleid ontwikkeld. Werkgever en werknemers moeten samen verantwoordelijkheid nemen. Om die reden is donderdag de campagne ‘Ik ben aan de bal’ van start gegaan.

Aansluitend aan de aftrap krijgen de medewerkers vier keer per jaar een workshop over het onderwerp en voeren ze minimaal tweemaal per jaar een dialooggesprek over lang, gezond en met plezier werken. Om de gesprekken te voeden is speciaal voor deze doelgroep samen met het Instituut voor Positieve Gezondheid (IPH) een app ontwikkeld. Daarmee wordt de regie voor hun inzetbaarheid bij de medewerkers zelf gelegd. Ze krijgen daarbij ondersteuning als ze deze nodig hebben.

Samenwerkingspartners
Behalve met het IPH werkt de gemeente Enschede in het project samen met het Zonecollege, de GGD regio Twente, zorgverzekeraar Menzis en Vital Focus. In de campagne participeren Circus Tijdgeest, Qidos, SBCM en FC Twente Scoren in de Wijk. Om de werkwijze door te ontwikkelen en voor extra body te zorgen in de regio Twente is samen met SWB uit Hengelo en Soweco uit Almelo een ESF-subsidie aangevraagd.

SW Enschede
SW Enschede biedt een dienstverband aan zo’n 500 mensen bij DCW en nog eens ruim 600 medewerkers die in en rondom Enschede gedetacheerd werken. Wat hen met elkaar verbindt is dat ze allemaal gestart zijn in de Sociale Werkvoorziening omdat ze arbeidsgehandicapt zijn. Maar verder is iedereen uniek, ook bij SW Enschede.

Bekijk ook de video van de start