Beethoven en Mozart, hemelse schoonheid en menselijke onstuimigheid

ORKEST VAN HET OOSTEN. De laatste concerten van het seizoen komen eraan bij het Orkest van het Oosten. Hieronder het afscheidsconcert van onze vaste dirigent Ed Spanjaard. Op 24 mei zal hij voor de laatste keer als vaste dirigent het orkest leiden. Daarnaast twee concerten met klassieke muziek in een nieuw jasje: Klassiek met Karton en CLASSSH. En een concert met Nederlands’ grootste en meest wereldberoemde fluitist: Jacques Zoon soleert in het Fluitconcert van Mozart.

Massimiliano Caldi (foto) – dirigent
Jacques Zoon – fluit                                      

Ludwig van Beethoven – Ouverture ‘Die Geschöpfe des Prometheus’

Wolfgang Amadeus Mozart – Fluitconcert nr. 1

Wolfgang Amadeus Mozart – Symfonie nr. 26

Ludwig van Beethoven – Symfonie nr. 8

Mozart en Beethoven raken elke generatie weer recht in het hart. Het zal nooit anders zijn, hun taal blijft universeel en onvervangbaar. Mozart: hemelse schoonheid. Beethoven: menselijke onstuimigheid. Het orkest onderhoudt al jarenlang een internationaal hoog gewaardeerde Beethoventraditie.
‘s Werelds beste fluitist verruilt Nederland voor VS,’ kopte NRC Handelsblad eens. Droevige ondertoon want Jacques Zoon vertrok. Maar hij kwam weer terug en soleert nu bij het Orkest van het Oosten in Mozarts Eerste fluitconcert. Mooier kon en zal de fluit nooit schitteren dan bij Mozart.

In zijn Achtste symfonie haalt Beethoven grappen uit. Zo is deel 2 een ode aan de… metronoom. In het derde deel, het menuet, gaat hij terug naar vóór Mozart, en de finale begint pas goed als het eind al lijkt te naderen: een slot zonder weerga.

Muziekcentrum Enschede, vrijdag 10 mei 2019  20.00 uur
Toegangsprijs: Jongeren € 12,75 | 4e rang € 12,75 | 3e rang € 19,25 | 2e rang € 26,25 | 1e rang € 34,25 | Toprang € 41,25
Kaartverkoop: https://reserveren.wilminktheater.nl/bestel/4005                           

De Spiegel, Zwolle,  zaterdag 11 mei 2019  20.00 uur
Toegangsprijs: 1e rang € 36,00 | 2e rang € 25,70 | 3e rang € 15,40 | Gouden Rang € 41,15
Kaartverkoop: https://zwolsetheaters.nl/programma/beethoven-en-mozart

===.

Klassiek met Karton
cabareteske ontdekkingsreis door universum klassieke muziek
Een ruimteschip zoeft met 60.000 km per uur ergens door het heelal. Aan boord een gouden disc met daarop ‘sounds of the earth’: een boodschap van ons mensen aan buitenaards leven. Welke muziek staat er op deze cd? Welke composities móeten buitenaardse wezens absoluut leren kennen? Beethoven Vijf, Stravinsky’s Vuurvogel, een operette van Offenbach? Theatermaker Steef de Jong en het Orkest van het Oosten gaan op cabareteske wijze op ontdekkingsreis door het universum van de klassieke muziek, zoekend naar de ultieme klassieke krakers.

Er klinken werken van Schubert, Beethoven en Brahms, aria’s uit Mozarts Die Zauberflöte en Offenbachs Orpheus in de onderwereld en muziek van grote componisten als Grieg, Rossini, Holst en Strauss. Acteur, zanger en knutselaar Steef laat daarbij zijn verbeelding de vrije loop, vertelt  aandoenlijke hilarische verhalen en tovert met karton. Klassiek op z’n Steefs. Lichtvoetig, maar nooit lichtzinnig.

Groots en meeslepend
Multitalent en operettefan Steef de Jong leeft het liefst groots en meeslepend leven. Met humor en karton vecht hij voor schoonheid. Hij en het Orkest van het Oosten vonden elkaar op een zwoele Zwolse zomeravond in 2017 op het Stadsfestival met een hilarisch én hoogstaand avondje Offenbach en Strauss. Nu het vervolg.

Steef de Jong is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2014 richtte hij samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op en maakte hij samen met haar de eenmans-operette-trilogie over zijn liefde voor de negentiende eeuw, keizerin Sisi en het genre operette. Dat resulteerde in de voorstellingen ‘Groots en Meeslepend wil ik leven’, ‘Ludwig’ en ‘Straussvogel’. ‘Ludwig’ werd gekozen tot beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014 en Steef ontving eind 2017 de prestigieuze Mary Dresselhuys Prijs.

De Spiegel, Zwolle  donderdag 16 mei 2019  20.00 uur
Toegangsprijs: 1e rang € 36,00 | 2e rang € 25,70 | 3e rang € 15,40 | Gouden Rang € 41,15
Kaartverkoop: https://zwolsetheaters.nl/programma/orkest-van-het-oosten-met-steef-de-jong

Muziekcentrum Enschede vrijdag 17 mei 2019  20.00 uur
Toegangsprijs: Jongeren € 12,50 | 3e rang € 19,- | 2e rang € 26,- | 1e rang € 34,- | Toprang € 41,-
Kaartverkoop: https://reserveren.wilminktheater.nl/bestel/4328                           

Deventer Schouwburg zaterdag 18 mei 2019  20.00 uur
Toegangsprijs: Normaal €29,31 | Jongeren t/m 18 jaar €12,85 | CJP €26,74
Kaartverkoop: https://deventerschouwburg.nl/programma/orkest-van-het-oosten-klassiek-met-karton

===.

Vioolconcert Bartók door Liza Ferschtman
Verliefde Bartók, romantische Bruckner

Ed Spanjaard  – dirigent
Liza Ferschtman – viool  (foto)

Bart Visman – Der Zaungast
Béla Bartók – Vioolconcert nr. 1
Anton Bruckner – Symfonie nr. 4 ‘Romantische’

Hoewel natuurlijk ál Bruckners symfonieën romantisch zijn, verdient zijn populaire Vierde deze bijnaam bij uitstek. Het ademen van de wouden. Het stromen van de beken. Het koeren van de hoorns. Met recht ‘De romantische’. Fraai om het seizoen mee af te sluiten. Maar eerst het vioolconcert van de verliefde Bartók, liefdevol en virtuoos vertolkt door een van Nederlands grootste violistes Liza Ferschtman.

Ter opening een gloednieuw werk van Bart Visman. ’Der Zaungast’ is een symfonische fantasie, gebaseerd op muziek uit Vismans opera ‘De Allochtoon’. “‘De Allochtoon’ is vooralsnog niet opgevoerd. Misschien is dat wel de reden dat de muziek in mijn achterhoofd is blijven doorzingen,” aldus Visman. Ed Spanjaard dirigeerde al vaker Visman, zoals zijn sfeerrijke Sables, Oxygènes. En vroeg hem om iets nieuws. Visman maakt misschien wel de mooiste Nederlandse muziek van deze tijd; als een Franse grootmeester tovert hij met de orkestklank.

De negentienjarige violiste Stefi Geyer moest weinig hebben van de avances van de 27-jarige Béla Bartók. Het vioolconcert dat hij voor haar schreef, keurde de teleurgestelde Bartók vervolgens zelf af. Maar waarom eigenlijk?! Na zijn dood mocht het weer gespeeld worden en onderhand is het minstens zo geliefd als zijn grote Tweede vioolconcert.

En dan Ed Spanjaard met Bruckners Vierde. Een spannend en veelbelovend vervolg op zijn zeer eigen en succesvolle vertolkingen van Bruckners Vijfde en Zesde met het orkest in de vorige seizoenen.

Muziekcentrum Enschede vrijdag 24 mei 2019  20.00 uur
Toegangsprijs: Jongeren € 12,75 | 4e rang € 12,75 | 3e rang € 19,25 | 2e rang € 26,25 | 1e rang € 34,25 | Toprang € 41,25
Kaartverkoop: https://www.wilminktheater.nl/programma/!/11519/orkest-van-het-oosten/vioolconcert-bartok-door-liza-ferschtman/

===.

CLASSSH
Klassiek in je smoel

Na de succesvolle eerste editie vorig jaar neemt CLASSSH opnieuw Enschede over. Klassieke muziek volgens de gewoontes van een popconcert. Haal je drankje aan de bar en luister naar de betoverende klanken van Orkest van het Oosten. Lokale helden zetten de toon met fijne elektrotunes en Bas Amro, host en dj, praat je bij over het orkest en de muziek.

Denk aan Dracula. Kasteel, kerkhof, snoeiharde storm. En daar dan de muziek bij. Dan heb je Bruckner. Anton Bruckner. De man die een tachtigkoppig orkest kan laten bulderen. De Oostenrijker die anderhalve eeuw geleden al filmmuziek schreef terwijl de bioscoop nog uitgevonden moest worden. Of denk aan alpenweitjes en vogeltjes die fluiten en Almhof-meisjes, terwijl Dracula een dutje doet. Bruckners muzikale toverdoos heeft ook daar wel een passend melodietje voor. Gespeeld door slijmende strijkers en brutale blazers.

Dirigent Ed Spanjaard (foto) en het Orkest van het Oosten slepen je mee door deze oude Oostenrijkse soundtrack. Alsof dat nog niet genoeg is spelen ze ook nog een stuk van een levende componist: Bart Visman. Hij komt zelf kijken of dat wel  goed gaat.

CLASSSH bezorgt een onvergetelijke avond met symfonische muziek in de meest pure vorm: zonder etiquetteregels, mét adventure seats en – letterlijk – aaibare musici. Een CLASSSH tussen traditie en beleving van nu. Bite size klassieke muziek in een totaal andere setting.

Muziekcentrum Enschede  zaterdag  25 mei 2019 20.00 uur
Toegangsprijs: € 15,-
Kaartverkoop: https://www.wilminktheater.nl/programma/!/1168/ontvangst-locatie-muziekcafe-wilminkplein-2-ede/classsh-orkest-van-het-oosten-klassiek-in-je-smoel/

Dirigent: Ed Spanjaard
DJ/host: Bas Amro (Basic Grooves)
Meer informatie: www.classsh.nl