Bachwerkplaats start seizoen met dubbele uitvoeringen

TWEE KEER ACHTER ELKAAR. Het ensemble van Stichting Bachwerkplaats start zondag 4 oktober haar vierde seizoen. Om de klassieke concerten volgens de coronaregels te laten verlopen, kan er de komende optredens een kleiner aantal bezoekers toegelaten worden in de Johanneskerk in Diepenheim. Om toch vele liefhebbers hiervan te laten genieten, brengt het ensemble deze middag twee uitvoeringen achter elkaar ten gehore.

Aangepaste opstelling
“We zijn vooral enorm verheugd dat we weer kunnen en mogen optreden”, begint de positief gestemde dirigent Yt Nicolai (foto). Samen met concertmeester Ruth Houtman is ze de initiatiefneemster van het unieke project Bachwerkplaats; een ensemble in wisselende samenstelling dat zo’n vijf concerten per jaar geeft. “Voor de komende uitvoering is het koor, van normaliter zo’n 25 tot 30 leden, teruggebracht naar 16, het orkest bestaat nu uit zes musici en we hebben één solist, te weten Sytse Buwalda”, licht Yt de aanpassingen toe, “het is even schakelen, maar we hebben een passende opstelling gevonden, waarbij het aan kwaliteit zeker niet zal inboeten.”

Doorstart
De vorige reeks klassieke concerten van de Bachwerkplaats kwam vanwege het coronavirus helaas al vroegtijdig ten einde. Als eerste ging er een streep door het triomfstuk: de Johannes Passion. “Het weekend voorafgaand aan de uitvoering repeteren en verblijven we met alle musici in Werkplaats Diepenheim. Voor de Johannes Passion resideren we er twee weekenden. Het was precies het eerste weekend dat wij zouden repeteren, dat alles werd stilgelegd. Dat was een bittere pil. En voor alle musici is het nog steeds een zware tijd. Iedereen kijkt er dan ook erg naar uit elkaar weer te zien en samen een mooi seizoen voor te bereiden. Waarbij we met plezier de concerten tweemaal achter elkaar laten klinken”, aldus de dirigent.

Kaartverkoop
In de uitstekende akoestiek van de Johanneskerk te Diepenheim klinkt op zondag 4 oktober om 14.30 uur én om 16.30 uur het eerste concert van het nieuwe seizoen. De zitplaatsen zijn duidelijk gemarkeerd en tussen de optredens door wordt de kerk gelucht en schoongemaakt. Op het programma staan Dixit Dominus van G.F. Händel en Nach Dir, Herr, verlanget mich, BWV 150 van J.S. Bach.

Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.bachwerkplaats.nl en aan de kassa in Cultuurcentrum Herberg de Pol, aan de Raadhuisstraat 8 te Diepenheim.
De data van de volgende concerten zijn (onder voorbehoud): zondag 29 november, zondag 7 februari, zaterdag 20 en zondag 21 maart (Johannes Passion) en zondag 6 juni.