ANBO: begrip voor sluiting verpleeghuizen

‘MAATREGEL NODIG’. De ANBO (Algemene Bond voor Ouderen in Nederland) heeft begrip voor het nieuws dat verpleeghuizen in verband met het coronavirus hun deuren moeten sluiten voor bezoek.

Voor bewoners, hun familie en het zorgpersoneel is het belangrijk dat de zorg door kan gaan. En dan kunnen ingrijpende maatregelen onvermijdelijk zijn.

“We snappen dit heel moeilijk is voor familieleden en bekenden die nu niet op bezoek kunnen gaan in het verpleeghuis”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Maar deze maatregel is nodig om het risico te beperken dat de meest kwetsbare ouderen en het verplegend personeel in verpleeghuizen worden besmet met het coronavirus.”

Zorgorganisaties zijn verantwoordelijkheid voor hun bewoners en zorgpersoneel en willen uiteraard voorkomen dat mensen worden besmet. Daarom hadden veel verpleeghuizen de maatregel al dat er sinds het coronavirus maar één of twee bezoekers per bewoner konden komen en was bij sommige verpleeghuizen de bezoektijd ingekort. Omdat in een aantal verpleeghuizen toch meer bezoek kwam, werd het risico te groot en hebben sommige zorgorganisaties afgelopen weekend al besloten om over te gaan tot sluiting.”

Hard gelag
Liane de Haan: “We begrijpen dat dit een hard gelag is voor familie die zeker in deze tijden juist graag contact willen blijven houden met hun naasten. Contact zoeken via de telefoon en het beeldbellen kunnen goede alternatieven zijn. Het is even wennen, maar het kan best leuk zijn om via beeldbellen liedjes met elkaar te zingen, foto’s te bekijken of de tekeningen van de kleinkinderen te laten zien.”

De ANBO is blij dat het nog steeds wel mogelijk is om in overleg met de zorgorganisatie mensen in hun stervensfase te bezoeken. Op die manier worden naasten in staat gesteld om afscheid te nemen. En ook dat de vrijwilligers, die zich dagelijks in de verpleeghuizen inzetten, door kunnen gaan met hun activiteiten. Samen met het zorgpersoneel blijven zij zorg leveren, maar kunnen ook activiteiten op beperkte schaal door blijven gaan. 

Op de foto het zorgcentrum Het Dijkhuis in Borne