Acties als pensioenkortingen doorgaan

DREIGENDE PENSIOENTEKORTEN. De koepels van gepensioneerden KNVG/NVOG werken aan acties voor het geval minister Koolmees en de Tweede Kamer er niet in slagen de dreigende pensioenkortingen te voorkomen. De koepels hebben de lid-organisaties zoals VVG-PGB ook gevraagd om extra financiële ondersteuning. De acties worden voorbereid door de werkgroep seniorenactie, waarin ook de ANBO, de KBO-PCOB, het NOOM en de senioren van FNV en CNV vertegenwoordigd zijn.

ONTSNAPPINGSMOGELIJKHEID
Koolmees bespreekt met de pensioenfondsen hoe de per 1 januari dreigende kortingen kunnen worden voorkomen zonder de uitwerking van het pensioenakkoord in de weg te zitten. Hij heeft de Tweede Kamer beloofd in november te laten weten hoe hij de pensioenkortingen alsnog denkt te vermijden. De seniorenorganisaties praten op 20 november met de minister over de kortingen op de pensioenen en de overige pensioenproblematiek. ‘’Waarbij wij hopen dat de minister ondertussen akkoord is gegaan met de ontsnappingsmogelijkheid die pensioenfondsen kunnen aanvragen ‘vanwege bijzondere economische omstandigheden’’, aldus de koepels. De lid-organisaties hebben ook een brief gekregen waarin deze weg via de pensioenfondsen wordt aangegeven. De vertegenwoordigers in verantwoordingsorganen kunnen daar dan gebruik van maken.

ACTIES
Omdat de koepels er niet gerust op zijn wordt tegelijk aan acties gewerkt ‘als de minister en de Tweede Kamer toch niet in de door ons gewenste richting overstag gaan’. De koepels praten ook verder regelmatig met relevante politici. ‘’We merken dat er beweging komt maar ook dat vooral wordt gezocht naar openingen om de kortingen te voorkomen zonder dat nu al de rekenrente de belangrijkste factor is. Politiek is dat (of dat nu terecht is of niet) op dit moment nog een te lastig punt. In de uitwerking van het pensioenakkoord zal wel blijken dat ons systeem van aanvullende pensioenen failliet is, als niet de rekenregels worden aangepast.’’