Volop kerstwandelingen op Tweede Kerstdag

Op Tweede Kerstdag even de zinnen verzetten tijdens een mooie wandeling? Het kan binnen de regio Twente op veel plaatsen. We hebben er een reeks voor u op een rij gezet.

Met midwinterhoornblazers in Ootmarsum en De Lutte
Op Tweede Kerstdag kun je in Ootmarsum deelnemen aan de traditionele Kerstwandeling. De kerstwandeling door de omgeving van Ootmarsum is elk jaar een ‘must’ voor een grote groep wandelaars.
De wandeling voert door de omgeving van Ootmarsum waarbij langs de route midwinterhoornblazers staan opgesteld. Er zijn veel ervaren blazers bij deze groep die vele tientallen jaren op het zelfgemaakte blaasinstrument de specifieke klanken laten horen. Maar ook veel jongeren laten van zich horen en zetten daarmee deze eeuwenoude traditie voort.

Dit jaar zijn er twee afstanden, van 5 en 10 kilometer over de Ageler Es. De route gaat ook langs onze molen, waar Hans van Benthem iets lekkers uitdeelt. Onderweg zijn er op negen plekken midwinterhoorns te horen. De 10 kilometer heeft een rustpunt bij Erve Broam. De start is bij de VVV op de Markt. Kosten € 4, waarvoor een drankje en een hapje. De Ootmarsumse kerstwandeling is een gezellig uitje dat gecombineerd kan worden met een bezoekje aan de binnenstad waar de winkels en galerieën geopend zijn.
Start: VVV kantoor Ootmarsum, Markt 9.
Aanvang: Start van 11.00 uur tot 12.30 uur.
Deelname: 4 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar Euro.
Trek stevig schoeisel aan. Deelname aan de kerstwandeling is op eigen risico.

Ook in De Lutte wordt Tweede Kerstdag een kerstwandeling gehouden met midwinterhoornblazers.
Er zijn prachtige prachtige routes van circa 6 en 9 km uitgezet door het heuvelachtige (winter)landschap rondom De Lutte. Met stevige stappers door het prachtige buitengebied met onder meer de Paasberg, Loabult en natuurgebied Egheria. Onderweg zijn op diverse locaties de eeuwenoude klanken van de midwinterhoornblazers te horen. Ook zijn er stops op bijzondere plekken voor koffie met lekkers en een hapje.

Start tussen 10.00 en 13.00 uur
Deelname: € 6,50. Kinderen tot en met 12 jaar € 3,50
Startlocatie: VVV De Lutte

In natuurgebied Eerder Achterbroek Den Ham
Rond Den Ham is een mooie wandeling van ongeveer 5 kilometer uitgezet in het fraaie ouderwetse kleinschalige kampenlandschap van het natuurgebied Eerder Achterbroek tussen Ommen en Den Ham.

Starten kan tussen 11.00 en 14.00 uur vanaf de parkeerplaats Meiersbos aan de Junnerdijk, te bereiken via de Ommerweg op circa 2,5 km vanaf Den Ham bij de scherpe bocht. De start is met borden aangegeven.

De kerstwandeling wordt muzikaal opgeluisterd en de Midwinterhoorngroep Twenterand laat de ‘oale roop’. Halverwege kan men rusten in een boerenkerststal, met erwtensoep, chocolademelk, krentenbrood etc. De wandeling is ook geschikt voor kinderen.

Prijs: Vrije gift, de opbrengst van de kerstwandeling is dit jaar voor Stichting Leergeld Twenterand. Leergeld biedt kansen aan kinderen tussen 4 en 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten, ook als er in het gezin onoverkomelijke financiële hindernissen lijken te zijn. ‘Alle kinderen moeten kunnen meedoen’.

In de velden van Daarle
De  ondernemersvereniging Daarle houdt in samenwerking met andere Daarlese verenigingen de Kerstwandeling in de velden van Daarle.

Ieder jaar is het weer een groot succes. De wandeling is ruim 5 kilometer. Je komt soms op plekken die normaal gesproken niet vrij toegankelijk zijn. Onderweg beleef je het kerstverhaal, hieraan werken tientallen vrijwilligers mee. Voor de kinderen zijn er meerdere activiteiten. Ook voor eten en drinken wordt gezorgd.

Entree tot 4 jaar gratis, Van 4 tot 12 jaar 1,50 euro, daarboven 3 euro.

Er kan gestart worden tussen 11.30 en 13.30 aan de Groeneweg in Daarle. De gratis parkeerplaatsen worden duidelijk aangegeven.

Rond watermolen en over landgoed in Haaksbergen
Traditiegetrouw organiseert Wandelkring DIO haar jaarlijkse kerstwandeling . Dit jaar op woensdag 26 december 2018. Geniet van fraaie routes rond de Oostendorper watermolen en over landgoed het Lankheet. Er kan gekozen worden uit vier afstanden. De starttijden bij Recreatiehof ’t Stien’nboer aan de Scholtenhagenweg 42 zijn:

20 km – van 10.00 tot 12.00 uur
15 km – van 10.00 tot 12.00 uur
10 km – van 10.00 tot 14.00 uur
05 km – van 10.00 tot 14.00 uur.

Inschrijfgeld voor leden € 2,50, voor leden WK DIO € 1,50, voor niet-leden € 3,50 en voorleerlingen van de basisschool € 2,-

Er zijn goede rust- en verzorgingsposten, je ontvangt een duidelijke routebeschrijving en de route is ook bepijld. Deelnemers vanaf 5 km ontvangen een IVV-stempel. Leden van erkende wandelbonden zijn verplicht hun lidmaatschapskaart te tonen. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Met levende kerststal in Wierden
Een sfeervolle gezinswandeling op dinsdag 26 december in Wierden met een levende kerststal, met muzikale omlijsting van harmonica-, doedelzak-, midwinterhoornblazers en een engelenkoor.

De wandelroute gaat door het prachtige buitengebied van Wierden, zoals landgoed de Barkel. Bij Outdoor centrum De Boshoeve is een idyllisch rustpunt ingericht met in een kribbe het kindeke Jezus, herders, de drie koningen, schapen en een kameel.

Voor de kinderen is er onderweg een dierenpuzzel.

Start tussen 12.00 en 13:0. uur bij Megia Sport, 2e Lageveldsweg Wierden.

Deelname € 2,- per persoon,  kinderen van 4 tot en met 12 € 1,-.