65-Plussers betalen graag met contant geld

Minder dan 4 op de 10 betalingen nog contant, DNB is bezorgd

De Nederlandsche Bank (DNB) is bezorgd over het snel dalende gebruik van contant geld. Minder dan 4 op de 10 betalingen verloopt nog contant, blijkt vandaag uit nieuwe cijfers.

De opmars van betalen met pin is afgelopen jaren versneld, mede dankzij de komst van contactloze bankpassen. Sinds mei betalen Nederlanders nog maar in 39 procent van de gevallen contant, aldus nieuwe cijfers van DNB en Betaalvereniging Nederland.

Daarmee is het in 2014 door de banken en aanbieders van betaaldiensten gestelde doel gehaald om 60 procent van de Nederlanders elektronisch te laten betalen. Destijds betaalden Nederlanders in 6 op de 10 gevallen met cash.

Coen Voormeulen, directeur Cash van De Nederlandsche Bank is bezorgd. ,,Veel mensen hebben moeite met pinnen: een deel van de ouderen, visueel gehandicapten. Ook zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden.” Hij wijst op storingen en hackers. ,,Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.”

Scandinavië

DNB wil dat banken, detailhandel, overheid en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. ,,Wij hopen op de poldermanier”, zegt Voormeulen. ,,Lukt dat niet, dan kun je aan regels denken. Dat zie je in Scandinavië ook. Het is aan de politiek om te bepalen of regelgeving aangepast moet worden.”

Voormeulen waarschuwt de detailhandel. ,,Zodra grote supermarktconcerns of grote ketens geen contant geld meer zouden accepteren, dan vinden wij dat een groot probleem.”

Een waarschuwing gaat naar gemeenten. Onder meer Amersfoort en Leiden eisen dat burgers een rijbewijs of paspoort met pin betalen. ,,Gemeenten moeten cash gewoon accepteren, zo simpel is het.”

Naar de rechter

DNB suggereert verder dat een belangenclub als de Consumentenbond naar de rechter zou kunnen stappen als men ergens niet contant kan betalen.

De Betaalvereniging Nederland zegt de uitgestoken hand van DNB te accepteren. ,,Wij hebben ons altijd redelijk opgesteld”, zegt woordvoerder Berend Jan Beugel. Maandagmiddag houdt de vereniging een bijeenkomst om te vieren dat Nederlanders steeds vaker digitaal betalen.

De in 2005 opgerichte Stichting Bevordering Efficiënt Betalen – bedoeld om pinnen te promoten –  wordt opgeheven. Tegelijk zegt de vereniging te blijven streven naar minder cashgeld.

Dat is ook Detailhandel Nederland niet van plan, dat al jaren blij is met de groei van elektronisch betalen. ,,Het is immers veiliger en efficiënter dan contant,” laat secretaris Michel van Bommel in een reactie weten. Hij benadrukt echter dat cash welkom blijft. ,,Wij zien contant geld de komende jaren nog niet verdwijnen uit de winkel ondanks de toename van elektronisch betalen.”

Jongeren

De populariteit van elektronisch betalen verschilt overigens sterk per sector. Zo vindt het aantal straataankopen nog voor driekwart contant plaats. Maar pin wint overal terrein. In de horeca wordt voor het eerst vaker met pin afgerekend dan contant.

Grote verschillen zijn er per leeftijdsgroep. Jongeren (19-24 jaar) betalen ruim driekwart van hun aankopen met de pinpas (77 procent). Ouderen (75+) rekenen nog voor 61 procent contant af. Vrouwen, academici, middelbaar opgeleiden en de categorie 55-64 jaar zijn afgelopen jaar vaker gaan pinnen. Hun pingebruik steeg 4 procent.

Bron: Tubantia d.d. 29-10-2018