Vliegveld Twenthe: decor voor een lichtvoetige opera

Hij had in eigen land een grote hit met het popnummer Hitchhiking maar toch koos Ilja Aksionov uit Litouwen voor de klassieke muziek. Van 3 t/m 6 juni vertolkt hij de hoofdrol in Orphée et Euridice, een lichte en toegankelijke opera. Over een meeslepend liefdesverhaal. Met solisten, orkest, dansers, zangers en figuranten. Op Vliegveld Twenthe.

In de opera volgen we de ontroostbare Orphée die zijn geliefde Euridice aan de onderwereld is kwijtgeraakt. ‘Een geweldige en uitdagende rol’, vindt de 25-jarige solist Ilja Aksionov, ‘een rol die tegelijkertijd vraagt om veel inleving en expressie.’ Maar net als zijn drie jaar jongere tegenspeelster Noëlle Drost, de sopraan die tijdens een masterclass bij Podium Witteman een onuitwisbare indruk maakte, houdt dit enorme tenortalent niet van ‘overacting’: ‘Be natural’, is zijn devies.

Die opvatting past volgens Emile Engel, dirigent van Vocaal Ensemble Ex Arte, initiatiefnemer van het project, uitstekend bij de ideeën van componist Gluck: deze operavernieuwer brak met de traditie waarbij zangers onaardse vocale prestaties moesten leveren. ‘Veel mensen denken bij opera nog steeds aan solisten die minutenlang bezig zijn met allerlei technische hoogstandjes’, weet hij, ‘maar in Orphée et Euridice staat het verhaal voorop en nemen de zangers je juist mee in hun aangrijpende liefdesverdriet.’

Spannend contrast

Over de locatie, Vliegveld Twenthe, is Engel vol lof: ‘De industriële setting van Hangar 10 combineren we met Barokorkest La Sorpresa, 35 musici die op authentieke instrumenten spelen. Dat zorgt voor een interessant en spannend contrast.’ Voor de inrichting zorgt de vakkundige decorploeg, die net als de kledingploeg bestaat uit vrijwilligers: ze zetten zowel de grimmige onderwereld neer als ook de betoverende Elysese velden waar Euridice na haar dood verblijft, en installeren een draaischijf van 8 meter doorsnee plus een hoge stellage voor liefdesgod Amor, uitgevoerd door Maria Kraaijkamp, koorsolist bij Ex Arte.

Kunstroute door de Hangar

Verder roemt Engel de bijzondere samenwerking met KunstenLandschap: ‘Hun Kunstroute voert dit jaar letterlijk door onze Hangar. Een van de kunstwerken op de route, een prachtig object van Karin Wijnand, is namelijk opgenomen in onze Orphée-vertelling. Fietsers en wandelaars kunnen haar werk, buiten de voorstellingen om, in de hangar bekijken en zo alvast een glimp van de opera opvangen.’

Samenwerking met het Kottenpark

De totale cast is uitgegroeid tot ruim 100 uitvoerenden: oud en jong, beroepsmusici en -solisten, koorzangers, scholieren en figuranten. Een speciale rol is weggelegd voor cultuurprofielschool het Kottenpark. ‘Wat zijn we blij met al dat aanstormend talent’, zegt Engel waarbij hij onder andere doelt op leerlingen van de Artez-vooropleidingen Dans en Muziek. ‘Ze verrijken de voorstellingen met dansen van hoog niveau, zowel modern als klassiek en zingen mee met Ex Arte. Ook zijn leerlingen van de kunstdisciplines theater en beeldend bij de voorstellingen betrokken. Deze leerlingen vormen echt de artistieke beloften voor de toekomst.‘

Keuzes maken

Zowel Ilja als Noëlle hebben inmiddels voor hun eigen toekomst belangrijke keuzes gemaakt: geen pop maar klassiek bij Ilja, geen piano maar zang bij Noëlle. Maar welke keuzes maken ze als solisten in Orphée et Euridice? Hoever gaat Orphée om zijn geliefde weer te zien? En krijgt hij zijn Euridice eigenlijk wel terug?

Orphée + Euridice is te zien op 3 juni (20:30 uur), 4 juni (20:30 uur) en 6 juni (15:00 uur). Tickets zijn te bestellen via www.operavliegveldtwenthe.nl.