Nieuwe jodiumtabletten voor Noordoost Twente

DINKELLAND / LOSSER – Deze week hebben huishoudens van vier postcodegebieden in Dinkelland en Losser nieuwe jodiumtabletten ontvangen. Deze moeten bescherming bieden tegen stralingslekken en andere grote calamiteiten bij de kerncentrale Emsland over de grens bij Lingen.

In 2015 werden voor het eerst jodiumtabletten verstrekt aan een relatief klein aantal Twentenaren langs de grens met Duitsland. Aanleiding was de kerncentrale net over de grens; iedereen in een straal van 25 kilometer ontving de tabletten. Deze zitten nu tegen hun uiterste houdbaarheidsdatum aan, waardoor de pillen uit voorzorg vervangen worden. De betreffende huishoudens ontvingen eerder al een aankondigingskaart dat zij nieuwe tabletten krijgen. De oude jodiumtabletten kunnen ingeleverd worden bij de apotheek of als klein chemisch afval bij de gemeente.

De jodiumtabletten zijn een belangrijke voorzorgsmaatregel voor het geval er straling vrijkomt bij een kernongeluk. Door deze jodiumtabletten op tijd in te nemen raakt de schildklier verzadigd met stabiel, ongevaarlijk jodium. Dit voorkomt dan dat de schildklier gevaarlijk radioactief jodium opneemt, zoals vrij kan komen bij een ongeluk.

De verstrekking van de tabletten destijds was ook ingegeven door enkele incidenten bij de kerncentrale van Lingen door de jaren heen, waarbij Nederlandse overheden pas laat geïnformeerd werden. Tijd is een cruciale factor bij het bescherming van de bevolking, dus het leverde ook de nodige vragen op in de regionale politiek. Zo drongen raadsfracties van Dinkelland en Tubbergen in 2019 aan op evaluatie van een brandincident bij de centrale eind 2018 – toen werden Nederlandse overheden niet geïnformeerd omdat de brand niet in de kerncentrale woedde.

Het einde is hoe dan ook in zicht voor de kerncentrale in Lingen, de geplande sluiting is eind 2022. Deze centrale gaat als één van de laatste van Duitsland dicht, als onderdeel van de duurzame energietransitie waar Duitsland aan werkt.