Diepenheim presenteert themamaanden “Tuinen en Boereneenvoud”

AANTREKKELIJKE AGENDA. De Heerlijckheid Diepenheim, initiator en stimulator van kunst, cultuur en natuur in Diepenheim, presenteert in augustus en september een activiteitenprogramma onder de naam “Tuinen en Boereneenvoud”. Nieuwe evenementen en bestaande projecten zijn voor deze themamaanden gebundeld in een aantrekkelijke agenda. Ontdek de schoonheid van de ongerepte natuur, de fraaie tuinen en aangelegde parken, leer meer over de geschiedenis van het boerenleven en krijg oog voor de buitenkunst die je op verrassende plekken tegenkomt.

Dubbelexpositie van Elisabeth en Marijke Heuff
Van vrijdag 2 augustus tot en met zondag 29 september, dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur, is de dubbelexpositie “Boereneenvoud” te bewonderen. In samenwerking met de Elisabeth Heuff-Kuylaars Stichting stelt Herberg de Pol de schilderijen van Elisabeth Heuff (1910 – 1994) ten toon (zie de foto’s) en zie je in Het Ottenhuis een tentoonstelling van de foto’s van haar dochter tuinfotograaf Marijke Heuff (1938). Ontdek hun kijk op tuinen en hoe moeder en dochter beiden op eigen wijze vormgeven aan het onderwerp Boereneenvoud.

Elisabeth Heuff-Kuylaars ontwikkelde een eigen techniek van schilderen: stoer en onverzettelijk, met een geringere aandacht voor anatomie en perspectief. Haar werkwijze was vanuit haar hart en met een bijzondere liefde voor het eenvoudige. Haar inspiratie vond zij in de soberheid van het platteland. Vandaag de dag, 25 jaar na het overlijden van Elisabeth Heuff, is haar werk nog altijd erg populair. Haar dochter was de eerste tuinfotograaf van Nederland en heeft op dit vakgebied haar sporen ruimschoots verdiend. Haar foto’s van allerlei tuingenres zijn de afgelopen vijftig jaar in vele befaamde tuinboeken en –magazines gepubliceerd en haar complete oeuvre is in 2010 aangemerkt als Nationaal Erfgoed.

Activiteiten augustus
In augustus zijn er diverse activiteiten die betrekking hebben op het thema. Op zondag 4 augustus vindt rondom Herberg de Pol vanaf 11.00 uur de maandelijkse Heerlijcke Markt plaats, met onder meer kraampjes gericht op planten, bloemen en groenten. In het verlengde van de exposities geeft kunsthistoricus en lid van het comité van aanbeveling van de Elisabeth Heuff-Kuylaars Stichting Jaap Nijstad op zondag 11 augustus om 16.00 uur een lezing over het werk van Elisabeth en Marijke Heuff. Aansluitend wordt er om 17.00 uur een Heerlijcke Maaltijd geserveerd. Op zondag 18 augustus klinkt uit diverse tuinen in Diepenheim livemuziek van Garden Songs. En de laatste zondag van augustus geeft kunstenaar Cecilia Rebergen vanuit Kunstvereniging Diepenheim om 14.30 uur een rondleiding door de Tuinen van Diepenheim, met als onderwerp “Biodiversiteit & Kunst”.

Ontdek het groen in Diepenheim
In cultuurcentrum Herberg de Pol geeft Boekhandel Lovink uit Lochem deze maanden een boekpresentatie van uiteenlopende soorten boeken over tuinen. Tevens zijn er bij het VVV in het cultuurcentrum diverse fiets- en wandelroutes verkrijgbaar die je door de natuurrijke omgeving van Diepenheim voeren. En de kastelen met hun tuinen en parken rondom Diepenheim verzorgen verschillende rondleidingen, waarbij er in de tuin van Kasteel Warmelo momenteel prachtige zandsculpturen te zien zijn.

Maar er is nog meer! Kijk voor het volledige aanbod in augustus en september, en eventuele wijzigingen en toevoegingen, op www.diepenheim.nl. Volg de activiteiten via de social mediakanalen van Herberg de Pol en deel ook jouw belevenissen en foto’s online met #tuinenenboereneenvoud. Mail voor vragen of meer informatie naar info@diepenheim.nl.