10 november: Dag van de Mantelzorg

TWENTE – Op dinsdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. In Nederland zijn zo’n 4,4 miljoen mantelzorgers actief; door de crisis is dit aantal verder gegroeid. Op deze dag staan zij in het middelpunt van de belangstelling.

Wat is mantelzorg precies? Mantelzorg is alle (vrijwillige) hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. De mantelzorger biedt zodoende onbetaalde hulp aan iemand met wie hij of zij (al lange tijd) een emotionele band heeft. Hulp bieden aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen is geen mantelzorg. Dan kun je denken aan grootouders die oppas zijn voor hun (gezonde) kleinkinderen. Er bestaat een verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerszorg. Bijna iedereen krijgt een keer te maken met mantelzorg. Je wordt mantelzorger omdat bijvoorbeeld een geliefde hulpbehoevend wordt. Of je hebt wellicht ineens zelf de hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorg kan zeer intensief zijn, soms horen er ook verpleegkundige handelingen bij. Je kunt er bovendien niet zomaar mee stoppen. Mantelzorgers zijn zelf niet georganiseerd, maar kunnen meestal wel in de buurt terecht bij een organisatie voor ondersteuning in de vorm van informatie en advies. Een overzicht staat op: www.mantelzorg.nl/organisatie-in-de-buurt. Zorgvrijwilligers kiezen er bewust voor om te zorgen. Aan het begin is er meestal nog geen emotionele band tussen zorgverlener en degenen die verzorgd wordt. Zij verlenen hun zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen relatief eenvoudig besluiten om als vrijwilliger te stoppen. Zorgvrijwilligers werken bovendien in georganiseerd verband en verrichten zelden verpleegkundige handelingen.

Statistieken
De bereidheid om voor elkaar te zorgen is groot. In Nederland verlenen jaarlijks ongeveer 4,4 miljoen 16-plussers hulp aan hun partner, familie, vriend of buur die hulp nodig heeft vanwege lichamelijke, psychische, verstandelijke beperkingen of kwaaltjes door ouderdom. Daarnaast zijn er bijna 800.000 zorgvrijwilligers die regelmatig vrijwilligerswerk doen op het gebied van zorg en welzijn. Deze mensen ondersteunen een hulpbehoevende die zij niet (vooraf) persoonlijk kennen. Mantelzorg en vrijwilligerszorg vormen samen de zogenaamde informele zorg. De informele zorg heeft een belangrijke maatschappelijke functie, omdat het de professionele zorg ontlast.

Op de website van Dag van de Mantelzorg staan verdere informatie en tips.